Over Sofie

Zo’n twintig jaar ben ik gefascineerd door hoe de mens in elkaar zit, wat mensen met elkaar verbindt en wat hen van elkaar vervreemdt.

Dat zaadje is geplant in mijn jeugd. Ik ben opgevoed in een liefdevol gezin. Er werd nooit met deuren geslagen of met scheldwoorden geslingerd. Daar ben ik ze meer dan dankbaar voor. Maar ook woede en frustratie hebben een functie, kwam ik later achter. Ze tonen onmacht, het niet weten. Zorgen voor onrust. In eerste instantie zag ik boosheid als een bedreiging. Pas toen ik begon in te zien dat boosheid geen bedreiging hoeft te zijn voor de liefde, maar juist een ingang naar inzichten die ons kunnen doen groeien, kon ik het nut van boosheid erkennen. 

Door culturele antropologie te gaan studeren kon ik me verder verdiepen in menselijke relaties. Tijdens onderzoeken in Argentinië, Peru en Nederland verzamelde ik alle mogelijke perspectieven op alledaagse thema’s. Zo werd me duidelijk dat de behoefte aan vertrouwen, geborgenheid en veiligheid universeel is, net als de strategieën die we gebruiken om onszelf of de relatie te beschermen. 

Na mijn studie ben ik werkzaam geweest als antropologe, onderzoekster en communicatieadviseur in de woonsector. Ik begeleidde onder andere renovaties in opdracht van woningcorporaties, waarbij ik vooral floreerde op momenten dat het moeilijk werd en relaties onder druk kwamen te staan.

Ik bleef alsmaar gegrepen door de impact die relaties hebben op ons welzijn en ben me daar verder in gaan verdiepen. Mijn eigen vader heeft hier als docent en mentor een hele belangrijke rol in gespeeld. Samen met mijn vader, broer en zus hebben we ons twee jaar verdiept in Transactionele Analyse, zorgethiek en de systemische interactie tussen lijf, gedachten en omgeving. Ik heb vervolgens twee jaar gewerkt in de rol van trainer, coach en intervisiebegeleidster in de zorgsector. Samen met begeleiders stonden we stil bij de eigen rol in het ontstaan van én het omgaan met complex gedrag.

Steeds bleef ik zoeken naar antwoorden op de vraag: wat is ervoor nodig om liefdevol te kunnen handelen?

Zoals de socioloog Erich Fromm zegt: liefhebben is tegelijkertijd een kunst en kunde. Elke kunst en kunde krijg je onder de knie door te oefenen. Oefenen kost meestal energie en moed, maar dat is ook precies wat je er voor terug krijgt, met een extra grote dosis geluk.

Dat geluk, kunnen liefhebben, gun ik de ander. Ik heb het tot mijn missie gemaakt waar mogelijk daar een bijdrage aan te leveren.

Studies:

  • Emotional Focused Therapy Basis | stichting eft
  • Relatiecoaching | CIVAS
  • Omgaan met complex gedrag en ethiek in de zorg, gedoceerd door mijn vader Koen Kestens www.koenkestens.nl
  • Culturele Antropologie (m.a.) | Universiteit Utrecht
  • Spaanse Taal en Cultuur (b.a.) | Universiteit Utrecht
 
Om scherp en fris te blijven neem ik elke maand deel aan intervisie en volg ik supervisie bij Peter Verboom.
 
sofie-kestens-over-sofie-2-zwart-wit
Translate